Milijarder Bill Gates koji je ‘težak’ oko 130 milijardi dolara objavio je večeras kako se nakon 27 godina braka razvodi od supruge Melinde.

– Više ne možemo zajedno rasti kao par – napisali su Gatesovi objavi na Twitteru kojom su potvrdili kako se razvode.

Sponzorisani sadrzaj

No ono što i dalje veže jedan od najbogatijih parova na svijetu je zaklada koju su zajednički pokrenuli i koja djeluje u cijelom svijetu, a u vijesti o razvodu su poručili da će i dalje zajednički raditi na njoj. Upravo su kroz tu zakladu kroz godine donirali oko 50 milijardi dolara.

‘Nije pošteno da smo tako bogati, a drugi nemaju ništa’

FILE PHOTO: Microsoft founder and billionaire philanthropist Bill Gates and his wife Melinda Gates attend a meeting with French President at the Elysee Palace in Paris

Je li pošteno da smo tako utjecajni – pitanje je na koje su se tijekom intervjua s Christiane Amanpour za CNN 2018. osvrnuli Bill i Melinda Gates razgovarajući o svojem filantropskom radu i fondaciji koju zajednički vode, te pismu kroz kojeg se na godišnjoj bazi obraćaju javnosti.

Bill Gates i Melinda se razvode: Nakon 27 godina pukla ljubav

24sata

– Mnogo su nas puta pitali je li pošteno da smo tako utjecajni, i naš odgovor je – ne, nije. Nije pošteno da mi imamo milijarde dok neki drugi nemaju gotovo ništa. I nije pošteno da naše bogatstvo otvara vrata koja su drugima zatvorena. Međutim, mi se bavimo ovime i koristimo svoj utjecaj kako bi pomogli ljudima diljem svijeta i postigli jednakost. Predani smo ideji otvorenosti o tome što financiramo te koji su bili rezultati. Iako nije uvijek jasno što je bio uspjeh, a što nije volimo razgovarati s našim članovima ekipe i savjetnicima. Iako smo napravili dobar posao u tome da skrenemo pozornost na zdravlje i siromaštvo, naš rad nije niti blizu gotov  – kažu u pismu supružnici.

Napominju i kako njihov utjecaj i moć često demotivira ljude da im otvoreno upute kritiku ili savjet. U biznisu će vam uvijek reći što ne valja, no u filantropiji nije tako jer se svi boje, neopravdano, da će izgubiti financiranje. Zato je razgovor i odgovaranje na teška pitanja izrazito važno, znači da moramo pametno zapošljavati, konzultirati se s ekspertima, stalno učiti i slušati različite perspektive, kažu bračni drugovi i suradnici.

Bill and Melinda Gates divorce

‘U stanju smo iznijeti projekte koje vlade ne mogu, a biznisi ne žele’

– Iako je naša fondacija najveća na svijetu, biznisi i vlade i dalje troše više negoli mi. Kalifornija, recimo, troši više no što mi dajemo samo kako bi održala sistem javnih škola. A mi svoje resurse koristimo na vrlo specifičan način – testiramo potencijalne inovacije, sakupljamo i analiziramo podatke i tome prilagođavamo naš rad. Želimo biti inkubator za različite ideje, te onda pomoći da najbolje od najboljeg naraste što je brže moguće – kaže Melinda Gates i osvrće se na pitanje zašto naprosto ne daju svoje bogatstvo nekoj vladi ili političarima.

– Vjerujemo da organizacije poput naše imaju jedinstvenu i nezamjenjivu ulogu u društvu. U stanju su detektirati gdje je pomoć najpotrebnija i onda na svojim plećima iznijeti projekte koji su visokorizični, te koje vlade ne mogu odraditi a biznisi ne žele. Ako odgovorni političari nešto krivo naprave trebali bi, u teoriji, izgubiti posao, a da ne kažem da se vlast vrlo brzo i mijenja, dok mi svoje greške i krive korake pokrivamo sami – kaže Bill Gates kojeg najčešće pitaju ‘što on dobiva time da daje okolo svoj novac’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here